Inspiracje, motywacje, prezenty!












DIY Halloween


W Anglii Halloween się nie uniknie choćby się chciało. A się nie chce :)Fajna tradycja, która w żaden sposób nie uwłacza czyjejś godności czy wiary. Dzieciaki mają frajdę, rodzice okazję, by wspólnie z dziećmi coś potworzyć, można bezkarnie opychać się słodkościami i robić psikusy.
Halloween już za 9 dni, dlatego dziś DIY poświęcone temu świętu. Oprócz pukania od drzwi do drzwi i wesołego wołania "cukierek albo psikus", w tym właśnie dniu organizowane są w domach wesołe Halloweenowe przyjęcia. Świecące dynie, czarne nietoperze to must have każdego takiego przyjęcia. No i oczywiście duuuużo słodkości. Można iść na łatwizne i kupić w sklepie, ale ja Cię zachęcę do przygotowania pysznych i strasznych "uciętych paluchów wiedźmy".



Wyglądają strasznie, bo tak ma wszystko wyglądać na Halloween, ale smakują przepysznie.
Dzisiejsze DIY to nic innego jak przepis na straszne ciastka :)

Składniki:


2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego
30 blanszowanych migdałów
2 duże jajka
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki masła o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
5 łyżek cukru pudru
1 i 2/3 szklanki mąki
szczypta soli

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 st. C
przygotuj dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym
Migdały przekrój na pół, wzdłuż, by powstały paznokcie, wrzuć je do miski z barwnikiem i pozostaw tak długo, aż uznasz, że kolor paznokci Ci odpowiada
Odziel jedno jajko. Białko odstaw, a żółtko z drugim jajkiem i wanilią wymieszaj. Odstaw.
Mikserem połącz masło, cukier, cukier puder i sól. Dobrze rozmieszaj na średnich obrotach. Dodaj mieszankę jaj i wanilii i mieszaj kolejne ok. 2 minuty. Gdy uzyskasz gładką masę, zmniejsz obroty i dodaj mąkę. Mieszaj minimalną ilość czasu, tylko, żeby połaczyć składniki. 
Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 20-30 minut.
Ciasto podziel na 2 części. Jedną podziel na 15 kawałków, drugą część ciasta trzymaj pod folią, nadal schładzaj. Z każdego kawałka uformuj walec ok 3-4 cm, w dwóch miejscach uszczypnij ciasto, by powstały stawy, natnij małym nożykiem tak by powstały zagięcia na stawach. Przełóż palce na blachę. Powtórz czynność z drugą częścią ciasta. Wszystkie palce posmaruj rozbełtanym białkiem i wciśnie w miejcu paznokci połówkę migdała. 
Piec przez ok 12 minut, aż się zarumienią. Poczekać aż ostygną.

Jak Wam się podobają takie paluszki?








1 komentarz :

  1. Wyglądają świetnie! Jestem z pieczeniem na bakier, ale kusi mnie, by te paluchy zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

To miłe, że Ci się chciało. Jestem wdzięczna za każdą opinię, również tą negatywną, o ile nie tryska jadem.

Szukaj

Copyright © 2015 pinkmoodline lifestyle blog, rozwój, zmiany, sukces, szczęście | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka